Ga naar content

Scheepsspotters bedankt!

Een bedankje voor de scheepsspotters die in weer en wind foto's maken van onze schepen.

Voordat ik bij Baggerbedrijf De Boer in dienst kwam was ik werkzaam op diverse Railinfra projecten in Nederland en dan ga je tijdens het reizen in het buitenland altijd even een kijkje nemen op een lokaal stationnetje of kijk je in de buurt van spoorrails uit naar iets bijzonders. Zo kom je op het treinstation in Kuala Lumpur een man tegen die met zijn tanden een trein vooruit aan het trekken is voor het Guiness book of records, of zie je in India mensen bovenop het dak van een trein zitten en mag je in Myanmar op je teenslippers gewoon in en naast het spoor lopen, zonder dat iemand je er op aanspreekt.

Maar ook in eigen land was het altijd magisch en fotogeniek als je ’s nachts tijdens een buitendienststelling iedereen aan het werk zag. De geluiden van een stopmachine of rondrijdende krolletjes, de reflecterende strepen op de werkkleding door de terreinverlichting, de vonken die in het rond spetteren bij het thermietlassen en de sfeer/samenhorigheid van iedereen om het project goed en op tijd af te krijgen. Soms mis ik dat nog, maar nu ik in de baggerbranche werk heb ik wel weer een nieuwe passie gevonden: “SCHEPEN SPOTTEN” en ze fotograferen.

Naast de bezoekjes aan onze schepen kijk ik tijdens het reizen nu ook of ik ergens een baggerschip aan het werk zie, en voel ik nu ook weer het enthousiasme als ik een bepaald schip voorbij ziet komen, of kijk ik op Marine Traffic en VesselFinder wat voor soort schip er in de verte vaart. En natuurlijk blijf ik nog steeds alles wat met het spoor te maken heeft in de gaten houden, maar ik ben nu een soort amateur scheepsspotter geworden, vaak gewapend met een camera.

Maar een ERVAREN SCHEEPSSPOTTER staat ook in weer en wind langs de kade met een camera te koukleumen om foto’s te nemen van schepen die voorbij varen. Aan de noordkant van de Westerschelde, bij Ritthem, is er zelfs een speciale spotplek voor de scheepsspotters: een luxe container van 12 meter breed om in de schuilen. En neem mijn favoriete spotter Wim van Yperen, die het vogels spotten en het schepen spotten gecombineerd heeft. Kijk maar eens op www.kiekjesdief.nl, wow, zo ver ben ik nog lange niet, maar wie weet komt dat nog in de loop der jaren.

Sommige scheepsspotters plaatsen hun mooiste foto’s op bijvoorbeeld Marine Traffic, Facebook of ze houden zelfs een eigen weblog bij, maar je hebt er ook spotters bij die de moeite nemen om hun foto (zonder rechten of vergoeding) naar het bedrijf te sturen waar het schip eigendom van is. Zo krijgen we af en toe juweeltjes van foto’s binnen van onze schepen die in Nederland aan het werk zijn, maar ook foto’s uit Trinidad, Frans Guyana en zelfs vanuit Nieuw Zeeland. En dat waarderen wij altijd enorm, want de bemanning zit op het schip zelf en die kunnen dus niet altijd vanaf een kade of strand even wat mooie (project)foto’s nemen. En ook zij vinden het leuk om foto’s te ontvangen van mensen die het prachtig vinden om hun schip aan het werk te zien.

Daarom willen wij van Baggerbedrijf de Boer “onze” scheepspotters uit 2019 hartelijk bedanken voor het aanleveren van hun foto’s: Lucien van der Horn, Bart Huizing, Nick Tolerton, Edwin de Weerd en Niels Ellen.

Wij wensen jullie allemaal een fotogeniek 2020 toe en we kijken alweer uit naar de nieuwste foto’s.

Namens Baggerbedrijf De Boer B.V. - Dutch Dredging

Agnes van der Wilt (amateur scheepsspotter) 

Naschrift 26-04-2021. We kregen vandaag het trieste nieuws binnen dat onze 'vaste' scheepsspotter Lucien van der Horn op 20 april jl. overleden is. Wij wensen zijn familie heel veel kracht en sterkte toe.  

En aantal foto's van 'onze' scheepsspotters