Ga naar content

Twee nieuwe schepen voor Baggerbedrijf De Boer

Het Sliedrechtse Baggerbedrijf De Boer heeft vorige week twee nieuwe schepen binnen haar vloot mogen verwelkomen. Op die dag werden de ‘Papillon’ en de ‘Fregate’ gedoopt. Beide schepen worden ingezet in de havens van Cayenne en Kourou in Frans-Guyana.

De nieuwkomers zijn opgeleverd aan Boer Remorquage SARL, een samenwerkingsverband van Baggerbedrijf De Boer en Iskes Towage & Salvage uit IJmuiden. De investering vloeit voort uit het twaalfjarige contract dat het consortium in 2016 heeft gesloten met de Grand Port Maritime de Guyane. Naast onderhoudsbaggerwerkzaamheden, worden beide schepen ingezet voor assistentie van de scheepvaart en als standby- en blusboten in geval van calamiteiten.

Elektrisch

De ‘Fregate’ is de meest bijzondere van de twee. Het 29,2 meter lange schip is niet alleen een baggervaartuig (met de AIRSET water- en luchtdrukmethode) en sleepboot ineen, het is ook uitgerust met een hybride aandrijving. Er kan dus ook elektrisch gevaren worden. Het schip is een Damen WID-Tug-2915-HYBRID die door de Poolse werf SAFE in Gdansk is gebouwd.

Shallow draught

De ‘Papillon’ is de kleinere van de twee. De sleepboot is 22,7 meter lang (212 bruto tonnage) en is eerder dit jaar door Damen Shipyards Hardinxveld opgeleverd conform Franse regelgeving. De ASD Tug 2310 SD (shallow draught: 3,1 meter) zal voornamelijk ingezet worden voor assistentie in Kourou.

Miss Kourou en Miss Guyane

De doopceremonie vond plaats in Cayenne en werd verricht door twee heuse missen, te weten Sarah Ringuet, oftewel Miss Kourou die ‘Papillon’ doopte en Ruth Briquet, verkozen tot Miss Guyane, nam de doop van de ‘Fregate’ voor haar rekening.”

Specifieke eisen

Hugo van de Graaf, mede directeur van Baggerbedrijf de Boer: “Deze twee schepen zijn ontstaan uit een bijzonder staaltje samenwerking. Onze opdrachtgever had heel specifieke eisen waaraan de schepen zouden moeten voldoen, zoals bijvoorbeeld de combinatie van een zeer beperkte diepgang en lengte met voldoende trekkracht. Het is dankzij het vakmanschap van onze beider bedrijven dat dat goed gelukt is in het ontwerp.”


 

Foto's van de doopceremonie