Ga naar content

Doing great things, while staying small

Over ons

Met meer dan 60 jaar ervaring in het veld is ons bedrijf een betrouwbare en professionele partner voor het oplossen van uw baggerproblemen.

Dredging: our profession

Baggerbedrijf De Boer – Dutch Dredging is een middelgroot baggerbedrijf, gevestigd in Sliedrecht. Onze activiteiten bestaan uit baggeren en het verrichten van metingen en andere waterbouwkundige werkzaamheden in de breedste zin van het woord.

Alle opdrachtgevers van Baggerbedrijf De Boer – Dutch Dredging mogen rekenen op kwaliteit en betrouwbaarheid, twee kernbegrippen voor onze medewerkers.

Als middelgroot bedrijf zijn we ‘klein genoeg’ om de communicatielijnen kort en helder te kunnen houden en slagvaardig en flexibel te opereren, maar we zijn ook ‘groot genoeg’ om de vereiste technische kennis, deskundigheid en financiële basis te garanderen.

Wij zijn van mening dat werken met moeder natuur een zorgvuldige en veilige omgang met het milieu vereist. We trachten in dat opzicht aan alle moderne eisen te voldoen.

Zo’n 60 jaar geleden begon Baggerbedrijf De Boer B.V. als een klein familiebedrijf, dat hoofdzakelijk op de Nederlandse markt actief was. Na jaren van gestage groei ging het bedrijf de internationale markt op onder de Engelse naam Dutch Dredging B.V.

“Ons doel is om plezier te hebben in het werk, goed te zijn in wat we doen en dat zo lang mogelijk te blijven doen. Winst maken is daarbij een middel, maar geen doel. ”
Kees van de Graaf - Directeur
Directie: Hugo en Kees van de Graaf

60 jaar Baggerbedrijf De Boer

In 2020 bestaat Baggerbedrijf De Boer 60 jaar. Het bedrijf is gespecialiseerd in onderhoudsbaggerwerk en is inmiddels actief in meer dan twintig landen. Van Nederland tot Nieuw-Zeeland en van Kazachstan tot Brazilië en Egypte.

Baggermolen

Baggerbedrijf De Boer wordt in 1960 in Zaandam opgericht door Eit Arend -Arie- de Boer. Het familiebedrijf start met een kleine baggermolen: de Oude IJssel. Arie de Boer en later ook zijn zoons richten zich met hun bedrijf op het uitbaggeren van havens en kanalen. Zo baggert het bedrijf in 1963 de havens uit van Vlieland en Terschelling en volgt in 1965 de verdieping van de vaargeul van het Harinxmakanaal in Friesland. Met het vergroten van de Veerhaven in Breskens bemachtigt het bedrijf in 1969 een grote klus. Het bedrijf zoekt voor deze klus een adviseur op het gebied van techniek en bedrijfsvoering. Kees van de Graaf sr. reageert op een oproep in het magazine Cobouw en raakt betrokken bij het bedrijf. Midden jaren zeventig investeert Baggerbedrijf De Boer in grotere baggermolens: de Chris A en de Arend, waarmee het bedrijf de concurrentie met andere baggerbedrijven aan gaat.

Nieuwe Merwede

Kees van de Graaf sr. neemt in 1976 een deel van de aandelen van Baggerbedrijf De Boer over. Hij gaat ambitieus aan de slag en wint de aanbesteding van een groot werk op de Nieuwe Merwede. Een uitdagende klus die het aanbestedingsbedrag ver overtreft in verband met onder water aangetroffen oerbossen. Volledig in het adagium “je hebt meer aan een ons geluk dan een pond verstand” geeft de klus een impuls aan de groei van het bedrijf.

Baggerbedrijf De Boer schaft een onderlosser aan en laat deze bij scheepswerf Baars in Ouderkerk aan de Amstel ombouwen tot een hopperzuiger: de Adelaar. De opmaat naar grotere klussen voor Baggerbedrijf De Boer. In 1981 wordt van de Graaf volledig eigenaar van het bedrijf. Omdat het bedrijf inmiddels bekend is onder de naam De Boer houdt hij de naam in stand.

“Je hebt meer aan een ons geluk dan aan een pond verstand”
Kees van de Graaf sr
Kees van de Graaf sr

Dutch Dredging

Begin jaren tachtig zijn er veel ontwikkelingen bij Baggerbedrijf De Boer. In 1981 koopt het baggerbedrijf de Lesse, een zeewaardige sleephopperzuiger met een capaciteit van ruim 1500 kuub. De buitenlandse ambities van De Boer krijgen snel vorm. De Lesse fungeert hierin als aanjager. Daar waar het bedrijf tot dat moment in Nederland opereert maakt het nu de oversteek naar Engeland. Het bedrijf gaat aan de slag in Heysham en lanceert in het buitenland de naam Dutch Dredging. In de tussentijd -in 1982- verhuist het bedrijf ook nog van de Westzijde in Zaandam naar de Noordhoek in Papendrecht. In 1987 verhuist Baggerbedrijf De Boer naar de huidige locatie in Sliedrecht.

Nieuwbouw

In de jaren negentig zet de groei van De Boer door. Het bedrijf ontwikkelt de Airset-methode, waarbij door middel van het injecteren van water en lucht het slib los wordt gewoeld en het slib vervolgens op natuurlijke wijze naar zee stroomt. Een methode die het nog steeds gebruikt. In 1995 neemt Baggerbedrijf De Boer het Zandzuig- en Overslagbedrijf Van der Waal over.  

Daar waar tot dan toe altijd behoedzaam geopereerd wordt en vooral geïnvesteerd in tweedehands materieel wordt midden jaren negentig een sleephopperzuiger bij IHC in Kinderdijk besteld. In 1997 neemt het bedrijf de Amazone in gebruik. Een belangrijk moment in de groei van het bedrijf, want dit is het eerste schip waarmee de Boer in ploegendiensten 168 uur per week kan maken. De volgende generatie Hugo en Kees jr. maken in die tijd hun opwachting in het bedrijf.

Foto's uit het archief

Internationale groei

Vlak na de eeuwwisseling koopt Baggerbedrijf De Boer de Seine. Een flinke hopperzuiger waarmee De Boer mikt op wat grotere klussen. Er breekt op dat moment echter een lastige tijd aan voor het bedrijf als de baggerwereld in een crisis terecht komt. Uiteindelijk weet Baggerbedrijf De Boer de situatie te draaien tot één van de grootste groeispurts uit de historie van het bedrijf, met meerjarige klussen in Egypte, Israël en Frans-Guyana. Naast Nederland en Europa wordt nu ook de rest van de wereld het werkgebied van Baggerbedrijf De Boer. Een lijn die het bedrijf vanaf dat moment doortrekt. Het bedrijf blijft groeien: in materieel, in personeel en in het aantal landen waar het bedrijf actief is. Bij de zandhandel van der Waal volgen overnames van zandhandel Van der Linden en de zandhandel van Holcim Nederland. In 2017 gaat het bedrijf Down Under aan het werk, met projecten in Nieuw-Zeeland, Samoa en Australië.

Met veel langjarige onderhoudscontracten wereldwijd en met professioneel en trouw personeel bouwt het bedrijf tot de dag van vandaag verder aan belangrijke waarden als zekerheid en continuïteit.  


Meer weten? Bekijk dan onze bedrijfsvideo

Company profile