Ga naar content

Adelaar

Sleephopperzuiger De Adelaar was de eerste hopperzuiger van Baggerbedrijf De Boer. 

In 1978 doet Baggerbedrijf De Boer mee aan de tweejaarlijkse aanbesteding van het onderhouds­ werk in de marinehaven van Den Helder en pakt het werk. Er is echter één probleem: De Boer beschikt op dat moment alleen over een baggermolen. Maar voor het werk in de haven van Den Helder is een baggermolen niet geschikt. Dit werk vereist de inzet van een hopperzuiger. En dus moet het bedrijf op zoek naar een geschikt schip én naar personeel voor op het schip.

Baggerbedrijf De Boer koopt bij Baggermaatschappij Blankevoort een roestige, oude onderlosser. Het schip was niet om aan te zien. Maar het schip werd helemaal omgebouwd en omgedoopt tot de Adelaar.  

Kees van de Graaf, directeur:
"Na 45 jaar hebben we de Adelaar verkocht, uitgezwaaid en gaat ze een tweede leven tegemoet in Bulgarije. Al die jaren heeft ze bijgedragen aan de groei en ontwikkeling van het bedrijf. Voor ons bedrijf was ze nu echt op, maar tot het allerlaatste reisje was ze een prachtzuiger". 

Zeker in Harlingen was de Adelaar vaak te zien, in een perfecte samenwerking met de opdrachtgever zorgde de Adelaar voor een vlekkeloze toegang tot de haven. Maar ook in Zeeland en op het wad was zij bijzonder graag gezien.

De jaren begonnen op het laatst wel te tellen voor de Adelaar, met kunst en vliegwerk is zij in de benen
gehouden. Toch was ook haar laatste reis een prachtige dikke bak slib.

Op Zaterdag 3 juni 2023 is ze aan haar laatste reis richting Bulgarije begonnen. 

Foto's van de Adelaar